۱۴۰۲ دوشنبه ۸ خرداد

درباره گروه

 
تاريخچه گروه علوم اجتماعي

گروه علوم اجتماعي در سال 1355 تاسيس شد و در همين سال نيز رشته‌ي اقتصاد به جمع گروههاي دانشكده پيوست. ده سال فعاليت گروه علوم اجتماعي دركنار ساير رشته‌ها سبب شد نام دانشكده به "دانشكده علوم اجتماعي و اقتصادي" تغيير يابد. رشته‌ي علوم اجتماعي در حال حاضر عمري چهل ساله دارد و در مقاطع متعددي از طول عمرش، پرتراكم‌ترين رشته از نظر پذيرش دانشجو و تعداد شاغلين به تحصيل در دانشكده و دانشگاه بوده است.

رشته‌ي علوم اجتماعي

جامعه شناسي به عنوان بخش بزرگي از علوم انساني، طي دو قرن گذشته در كشورهاي مختلف دنيا، و از سال 1319 در ايران پديد آمده است. رشته‌ي جامعه‌شناسي با عنوان مطالعه‌ي فيزيك اجتماعي ابتدا در نيمه‌ي اول قرن 19 در فرانسه و با مساعي دو جامعه‌شناس نامدار يعني اميل دوركيم و اگوست كنت شكل گرفت.

 مطالعه‌ي "جامعه" به عنوان يك پديدار مستقل، چشم‌اندازهاي وسيعي را  شامل ميشود. كه امروزه در دنيا بيش از 15 گرايش علمي را  با خود به همراه دارد كه دو گرايش جامعه‌شناسي و پژوهشگري از بقيه نامدارترند. در حال حاضر اين دو گرايش در مقطع كارشناسي ارشد گروه علوم اجتماعي الزهرا جايگاه قابل توجهي را به خود اختصاص داده‌اند. هم چنين دكتري مسائل اجتماعي ايران كه از گرايش هاي بسيار ضروري براي جامعه ايران است در اين گروه تاسيس گرديد.

مقاطع تحصيلي گروه علوم اجتماعي

آغاز به كار رشته جامعه‌شناسي دانشگاه الزهرا  در سال 1355 با پذيرش دانشجو در مقطع كارشناسي همراه بود. طي سالهاي 1355 تا 1374، اين رشته فقط در مقطع كارشناسي فعاليت داشت و در آغاز سال 1370 و پس از آن، شاغلين به تحصيل از مرز 300 نفر عبور كردند. با توجه به ارتقا جايگاه آموزشي و پژوهشي اساتيد كه در آن ايام به تعداد 14 نفر رسيده بود؛ وزارت علوم با تاسيس دوره‌ي كارشناسي ارشد جامعه‌شناسي موافقت نمود. به تدريج با نتايج مطلوب كمي و كيفي، رشته‌ي پژوهش اجتماعي نيز در دوره‌ي ارشد ايجاد شد و جامعه‌شناسي دانشگاه الزهرا با دو گرايش جامعه‌شناسي و پژوهش اجتماعي به فعاليت خود ادامه داده است.

در سال 1391 نظر به ارتقا وضعيت اساتيد از مربيگري به استادياري و دانشياري و نيز ارتقا دو تن از اساتيد به مرتبه استادي، وزارت علوم با تاسيس "رشته‌ي بررسي مسائل اجتماعي ايران" در دوره دكتري موافقت نمود كه تاكنون چهار دوره‌ي دكتري در گروه جامعه‌شناسي به تحصيل اشتغال پيدا كرد‌ه‌اند. در حال حاضر تعداد شاغلين به تحصيل در دوره كارشناسي 132 نفر و در مقطع كارشناسي ارشد در گرايش جامعه‌شناسي 43 نفر و در گرايش پژوهش اجتماعي 62 نفر و در مقطع دكتري 19 نفر مي‌باشند.

وضعيت علمي اساتيد گروه علوم اجتماعي

در چارچوب سند راهبردي دانشكده علوم اجتماعي كه در سال 1393 تدوين و در مقطع اول خود يك دوره‌ي چهارساله تا 1396 را مدنظر قرار داده؛ ارتقاي جايگاه علمي دانشگاه در رتبه‌بندي ملي و جهاني و تبديل شدن دانشكده به الگو و برترين دانشكده تك جنسيتي كشور مورد توجه قرار گرفته است. بر طبق اين سند راهبردي، جايگاه اساتيد در قالب "ارائه آموزش‌هاي پيشرفته و كاربردي‌ ويژه‌ي بانوان" و "انجام پژوهش‌هاي بنيادين و كاربردي براي رفع معضلات سازمان‌ها و جامعه " جايگاه رفيعي است. گروه علوم اجتماعي در راستاي تحقق ماموريت و فلسفه‌ي وجودي دانشگاه الزهرا و دانشكده علوم اجتماعي و اقتصادي با شعار محوري "توسعه‌ي شايستگي‌هاي بانوان براي مشاركت همه‌ جانبه‌ي آنان در انواع فعاليت‌هاي اجتماعي و اقتصادي به منظور رشد و بالندگي ايران اسلامي " پديد آمده و گسترش پيدا كرده و كادر مجرب اساتيد اين گروه بعضاً در دهه چهارم فعاليت‌هاي علمي و پژوهشي‌شان بوده‌ و چشم‌اندازهاي ارزنده‌اي از تدريس، تحقيق، نشر مقالات و كتب علمي در نشريات و انتشارات‌هاي علمي داخلي و بين المللي را تدارك ديده و به ثبت رسانيده‎اند.

گروه علوم اجتماعي در حال حاضر 10 عضو هيئت علمي رسمي/ قطعي دارد كه مشخصات كلي آنها در جدول زير مندرج مي‎باشد:

 

حوزه‌ي تخصصي و علمي مطالعات و تجربيات اساتيد گروه كه در سايت دانشكده و گروه علوم اجتماعي و در رزومه‌ي اساتيد به آدرس http://economics.alzahra.ac.ir/tabid/81/Default.aspx  قابل دسترسي است؛ به صورت مجمل به شرح زير است:

1.      ارتباط جمعي و رسانه‌ها، فن‌آوري‌هاي اطلاعات و ارتباطات (جنبه‌هاي اجتماعي و فرهنگي و ..)

2.      توسعه و تغيير اجتماعي، سياست هاي رفاه اجتماعي

3.      برنامه‌ريزي شهري وآسيب هاي  شهري

4.      جمعيت‌شناسي و جمعيت‌شناسي اقتصادي _ اجتماعي

5.      جامعه‌شناسي سياسي  وجامعه‌شناسي انقلاب

6.      جامعه‌شناسي فرهنگ، ارزش‌ها و نگرش‌هاي اجتماعي و روان‌شناسي اجتماعي

7.      جامعه‌شناسي گروه‌ها و طبقات اجتماعي و قشربندي اجتماعي، جامعه‌شناسي نابرابري‌هاي اجتماعي

8.      جامعه‌شناسي زنان و جامعه‌شناسي جوانان و كودكان

9.      جامعه شناسي خانواده و جامعه شناسي جنسيت

10.  جامعه‌شناسي علم و تكنولوژي، جامعه‌شناسي معرفت

11.  روش هاي كمي و كيفي

12.  آسيب‌هاي اجتماعي و مسائل اجتماعي ايران (انحرافات، جرائم، آسيب‌شناسي شهري و ...)

13.  جامعه شناسي شبكه هاي اجتماعي ٬ تحليل شبكه

 

 

تاریخ به روز رسانی:
1396/07/17
تعداد بازدید:
27235
گروه علوم اجتماعی
دانشگاه الزهرا
 تهران،خيابان شيخ بهايي شمالي،درب شرقي دانشگاه الزهرا، ساختمان مصلي نژاد، دانشكده علوم اجتماعي و اقتصادي   كدپستي : 1993893973
تلفن : 982188058491+ فاكس : 982188047862+
 socialeconomic[at]alzahra.ac.ir
تمامي حقوق سايت براي دانشگاه الزهرا ( س ) محفوظ است.