برگزاری نشست مشترک دانشگاه الزهرا با پایگاه استنادی علوم جهان اسلام ISC

ارسال شده در تاریخ 1399/11/28
برگزاری نشست مشترک دانشگاه الزهرا با پایگاه استنادی علوم جهان اسلام ISC

نشست مشترک اعضای هیأت رئیسه دانشگاه الزهرا با اعضای هیات رئیسه پایگاه استنادی علوم جهان اسلام ISC امروز (سه‌شنبه 28 بهمن‌ماه) بصورت مجازی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه الزهرا، در ابتدای این جلسه، دکتر توسلی مدیر امور پژوهشی دانشگاه گزارشی از وضعیت پژوهشی دانشگاه ارائه داد.
وی با اشاره به سند چشم‌انداز اهداف کلان دانشگاه در افق 1404 گفت: تقویت شهرت و اعتبار دانشگاه در جامعه، افزایش فعالیت‌های پژوهشی و ارتقاء کمی و کیفی سطح پژوهش‌ها، تقویت شایستگی‌های دانش‌آموختگان، بهبود مشارکت و دلبستگی کارکنان و اساتید و تقویت منابع درآمدی از جمله این اهداف است.
دکتر توسلی همچنین جامعه محوری، برند محوری، آینده محوری، شهرت محوری و مشارکت محوری را از راهبردهای کلان دانشگاه در افق 1404 دانست و با اشاره به ارزش‌های ویژه دانشگاه افزود‌: از جمله ارزش‌های ویژه دانشگاه در افق 1404 می‌توان به فرهنگی یادگیری، اخلاق حرفه‌ای، رقابت پذیری و نوآوری و کار تیمی اشاره کرد.
مدیر امور پژوهشی دانشگاه الزهرا ادامه داد: تنوع‌بخشی به منابع درآمدی افزایش درآمدهای اقتصادی سیاسی، تقویت شهرت و برند دانشگاه، تقویت فعالیت‌های توسعه پایدار، توسعه مهارت‌های اجتماعی حرفه‌ای دانشجویان، افزایش فعالیت‌های معرفت افزایی، ارتقاء دستاوردهای علمی دانشجویان، افزایش انسجام و پایندگی و بهبود فرهنگ سازمانی، هوشمند سازی و... نیز به عنوان برخی از اهداف استراتژیک دانشگاه در افق 1404 در نظر گرفته شده است.
دکتر توسلی در ادامه با اشاره به مقایسه عملکرد دانشگاه طی سال‌های اخیر و جایگاه دانشگاه در نظام‌های رتبه‌بندی مصوب پروژه گفت: دانشگاه الزهرا از سال 97 تا 98 در میان 5 دانشگاه و 5 واحد پژوهشی برتر کشور به تراز بین‌المللی به عنوان مراکز منتخب پروژه ملی اقتصاد مقاومتی با رشد دو پله‌ای حضور داشت. همچنین در رتبه‌بندی تایمز نیز درسال 2021 نسبت به سال گذشته نیز 3.35٪ بهبود داشته است.
مدیر امور پژوهشی دانشگاه الزهرا در ادامه اظهار داشت: دانشگاه الزهرا از سال 2018 در رتبه بندی وبومتریکس نیز رشد قابل توجهی داشته و از رتبه 2339 به 2077 در دنیا ارتقا یافته است. علاوه بر آن بر اساس نتایج رتبه بندی راوند 2020 نیز دانشگاه الزهرا با رتبه 721 رشد چشمگیری در 6 حوزه موضوعی علوم‌پزشکی، علوم اجتماعی، هنر و علوم انسانی، علوم طبیعی، علوم زیستی و مهندسی و فناوری داشته است.
وی با اشاره به افزایش قابل توجه رتبه دانشگاه الزهرا در رتبه کشوری و بین المللی پابلونز مطرح کرد: دانشگاه از سال 2019 تا 2020 به رتبه 44 در کشور و به 1196 در دنیا دست یافته است.
مدیر امور پژوهشی دانشگاه الزهرا در ادامه با اشاره به راه‌اندازی سامانه علم‌سنجی دانشگاه در سال 98 و نسخه انگلیسی آن در سال 99 گفت: در زمان راه‌اندازی سامانه علم‌سنجی، دانشگاه الزهرا اولین دانشگاه تحت نظر وزارت علوم بود که موفق به انجام کامل این کار شد و با تلاش‌های صورت گرفته، در هفته پژوهش سال جاری نیز نسخه انگلیسی آن راه اندازی گردید.
دکتر توسلی افزود: هدف از ایجاد این سامانه، شفاف‌سازی فعالیت اعضای هیئت علمی دانشگاه و شفاف سازی معایب و محاسن بود تا از این طریق برای رفع نواقص و ارتقای کیفیت، اقدامات لازم انجام شود. سامانه علم‌سنجی دانشگاه اطلاعات اساتید را از سه مجموعه اسکوپوس، WoS و گوگل اسکولار دریافت می‌کند و براساس آن‌ها فعالیت اعضای هیئت علمی دانشگاه را درج می‌کند.
وی افزود: امیدواریم نمایه ISC به این سامانه متصل شود تا فعالیت‌های همکاران ما در مجلات علمی پژوهشی داخل با نمایه ISC هم قابل مشاهده باشد.
دکتر توسلی راه اندازی بخش ویژه نابینایان در کتابخانه مرکزی، جذب سرمایه با برگزاری دوره های آموزشی در مرکز آموزش های آزاد و مجازی، برگزاری بیش از دویست کارگاه پژوهشی در 650 ساعت طی یکسال از سوی ستاد، را‌ه‌اندازی آرشیو دیجیتال، رشد 19.4٪ چاپ مقالات دانشگاه در اسکوپوس طی 1 سال اخیر و... را به عنوان برخی دیگر از دستاوردها و موفقیت‌های پژوهشی دانشگاه نام برد.
در ادامه دکتر محمدجواد دهقانی، رئیس مرکز منطقه‌ای اطلاع رسانی علوم و فناوری و سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، به معرفی تعدادی از اهم محصولات، خدمات و فعالیت های اخیر ISC و رایسست از جمله ارزیابی و رتبه بندی دانشگاه ها (https://ur.isc.ac)، رتبه بندی جهانیISC (https://wur.isc.ac)، رتبه بندی موضوعی و رتبه بندی کشورهای عضو D-8 و ارزیابی و رتبه بندی نشریات پرداخت.
وی افزود: در حال حاضر یکی از اقدامات مهم، ایجاد کارنامه آموزشی-پژوهشی برای دانشگاه‌ها و پژوهشگران در آینده است که از این طریق وضعیت دانشگاه ها مورد رصد قرار خواهد گرفت.
دکتر دهقانی در ادامه با معرفی دو ابزار کاربردی سامانه نشریات علمی و سامانه نشریات نشریات و ناشران کم‌اعتبار، نامعتبر و جعلی، از جمع آوری مجموعه نسخ خطی آثار دانشمندان کشور از قرن سوم تاکنون و ایجاد پایگاه نسخ خطی توسط مرکز منطقه‌ای اطلاع رسانی علوم و فناوری خبر داد و مطرح کرد: امیدواریم تا پایان سال جاری از این سامانه رونمایی شود.
وی همچنین به معرفی DOR (در) به عنوان جایگزینی برای DOI پرداخت و گفت: "DOR فقط برای مجلات نیست، بلکه برای کتاب و پایان نامه هم می تواند مورد استفاده قرار گیرد. تمامی نشریات دنیا می‌توانند از این خدمات استفاده کنند. در حال حاضر این خدمات رایگان می باشد و به تازگی در جلسه ای با حضور وزیر علوم از آن رونمایی شده است.
در بخش دیگر این نشست دکتر هاجر صفاهیه معاون پژوهش و فناوری مرکز منطقه ای نیز پس از معرفی خدمات مرکز منطقه‌ای به صورت اجمالی، به تشریح امکان گسترش همکاری های مرکز منطقه‌ای و دانشگاه الزهرا پرداخت و گفت: بر اساس تفاهم نامه‌ای که با این دانشگاه منعقد خواهد شد، مرکز منطقه‌ای آمادگی خود را برای مساعدت در تمام زمینه های تعاملات علمی ازجمله استفاده از پایگاه‌های اطلاعاتی مرکز منطقه ای، چاپ و انتشار کتاب و نشریات علمی، برگزاری کارگاه‌های آموزشی و حمایت معنوی از همایش‌ها اعلام می‌کند.
در قسمت پایانی جلسه نیز پرسش‌هایی از سوی اعضای هیئت رئیسه دانشگاه الزهرا مطرح شد.
جواد حیات داوودی، مدیر گروه تجزیه و تحلیل منابع پایگاه استنادی در پاسخ‌ به پرسش‌های مطرح شده به تشریح معیارهای کمی (استنادها و چارک‌ها) و کیفی (دسته بندی نشریات به نشریات لیست اولیه، لیست انتظار و نشریات هسته) ارزیابی نشریات در سامانه JCR پرداخت.
دکتر ملانظری نیز در انتها ابراز امیدواری کرد تا این جلسه فتح بابی برای هم افزایی در حوزه‌های مشترک دو طرف باشد.