۱۳۹۸ جمعه ۲۲ آذر
ارسال شده در تاریخ 1398/08/29
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران در مراسم رونمایی از سامانه‌های جدید کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا؛

20 درصد از مطالعات در‌ کشور از طریق سامانه‌ها و منابع غیر کتابی انجام می‌شود/ راه‌اندازی سامانه سامان (سامانه اسناد ایران)

دکتر بروجردی با اشاره به پژوهش پژوهشگاه فرهنگ و هنر گفت: در حال حاضر 20 درصد از مطالعات در کشور از طریق سامانه‌ها و منابع غیر کتابی انجام می‌شود و این امر نمادی از حرکت جامعه به سمت تأمین نیاز خود از طریق سامانه‌ها است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه الزهرا، دکتر بروجردی رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران در مراسم رونمایی از سامانه‌های جدید کتابخانه مرکزی این دانشگاه که پیش از ظهر امروز با حضور دکتر مهناز ملانظری رییس دانشگاه الزهرا و جمعی از مسئولان، اساتید و دانشجویان در سالن نور این دانشگاه برگزار شد، با اشاره به سامانه‌های کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا گفت: استفاده از فنّاوری‌های جدید می‌تواند کمک کند تا مخاطبان از منابع و اطلاعات بهره کافی را ببرند و تراوش اندیشه‌های خود را مرهون دانش‌های نگاشته شده بدانند.
وی افزود: اخیراً تحقیقی از سوی پژوهشگاه فرهنگ و هنر صورت گرفت که بر اساس آن اعلام شد 20 درصد از مطالعه‌ای که در کشور انجام می‌شود، از طریق سامانه‌ها و منابع غیر کتابی است. این مقدار در حقیقت نمادی از حرکت جامعه به سمت تأمین نیاز خود از طریق سامانه‌ها است.
دکتر بروجردی با تأکید بر لزوم توجه به خواست و مطالبه نسل امروز، افزود: یکی از مطالبات نسل امروز، سرعت عمل در کسب اطلاعات است و این سرعت عمل از درون همین سامانه‌ها به دست می‌آید لذا باید بتوان این فرصت را در اختیار افراد قرارداد.
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی در ادامه با اشاره به وصل شدن به کتابخانه‌ها از طریق اینترنت، بیان کرد: این موضوع بحث درازمدتی است و کتابخانه ملی این امر را در دستور کار خود دارد و امیدواریم بتوان تا پایان امسال شبکه کتابخانه‌های کشور را ایجاد کنیم. البته این امر مستلزم دیجیتالی کردن منابع موجود است بر همین اساس، حمل دیجیتال منابع آغازشده و تاکنون 200 هزار پایان‌نامه به‌صورت دیجیتالی درآمده است.
وی همچنین در پایان از راه‌اندازی سامانه سامان (سامانه اسناد ایران) خبر داد.
*رونمایی از اپلیکیشن موبایلی ساحل
در ادامه این مراسم، دکتر نوربخش رییس کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا گزارشی از اهم فعالیت‌های کتابخانه ارائه کرد.
وی طرح تجمیع فیزیکی کتابخانه‌های اقماری، محاسبه و فضایابی، طراحی جدید و گام اول جابه‌جایی، تشکیل کمیته انتخاب نرم‌افزار به‌منظور بررسی علمی محصولات با توجه به نیازهای فعلی و آتی کتابخانه و تهیه چک فهرست‌های مقایسه‌ای، یکپارچه‌سازی فهرست‌نویسی منابع، ساماندهی کتاب‌های فارسی، ساماندهی نشریات و بخش مرجع، ساماندهی پایان‌نامه‌ها و رونمایی از اپلیکیشن موبایل ساحل به‌منظور استفاده اساتید و دانشجویان از منابع موجود به‌عنوان بخشی از اقدامات انجام‌شده در کتابخانه نام برد.
همچنین دکتر عزمی رییس مرکز فناوری اطلاعات دانشگاه الزهرا نیز در ادامه مطالبی را پیرامون معماری کلان زیرساخت کتابخانه دیجیتال، معماری زیرساخت ابری و ذخیره‌سازی، معماری زیرساخت هوشمند، معماری سامانه‌های آرشیو دیجیتال و OCR خطی و چاپی و تکنولوژی بیکن و کاربردهای آن ارائه کرد.
در بخش دیگر برنامه، نشست تخصصی جایگاه کتابخانه‌های دانشگاهی در ایران با حضور دکتر سعید رضایی شریف‌آبادی رییس مرکز پایش و ارزیابی دانشگاه، دکتر فریبرز خسروی معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و دکتر محمدحسین واقف‌زاده عضو هیئت‌علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
در پایان نیز تفاهم‌نامه همکاری بین دکتر ملانظری و دکتر بروجردی امضا و از نرم‌افزار آذرسای کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا نیز رونمایی شد.